Vilken arkitekt står bakom skyskrapan Turning Torso i Malmö

17 september 2023 Jon Larsson

?

Arkitekten bakom Turning Torso: Santiago Calatrava

architecture

Översikt över Turning Torso och dess arkitektur

Turning Torso är en imponerande skyskrapa belägen i Malmö, Sverige. Den är en av Malmös mest kända landmärken och har blivit en symbol för staden. Arkitekten bakom denna unika byggnad är Santiago Calatrava, en internationellt erkänd spansk arkitekt och ingenjör.

Calatrava är känd för sin innovativa och skulpturala designstil, och Turning Torso är inget undantag. Byggnadens form är inspirerad av en roterad kub och upplevs som en dynamisk spiral. Den är 190 meter hög och består av nio kuber som vrider sig 90 grader, vilket ger illusionen av att tornet vrider sig mot himlen.

Presentation av Arkitekter och deras verk

Det finns många framstående arkitekter runt om i världen som har skapat några spektakulära skyskrapor. Några av de mest populära inkluderar:

1. Frank Gehry – Guggenheim Museum Bilbao i Spanien är en ikonisk byggnad skapad av Gehry. Den har en organisk form och är täckt av glänsande titanpaneler.

2. Zaha Hadid – Zaha Hadid var en banbrytande brittisk-irakisk arkitekt och designade bland annat Dongdaemun Design Plaza i Seoul, Sydkorea. Denna byggnad har en futuristisk form med flytande kurvor och spektakulära ljusinstallationer.

3. César Pelli – Petronas Towers i Kuala Lumpur, Malaysia, är fantastiska skyskrapor skapade av Pelli. De var tidigare de högsta byggnaderna i världen och är kända för sin ikoniska design med två torn som förenas av en glasgång.

Detta är bara några exempel på arkitekter och deras verk. Varje skyskrapa är unik och utformad för att passa sin specifika plats och ändamål.

Kvantitativa mätningar om Turning Torso

När vi jämför Turning Torso med andra skyskrapor blir de kvantitativa mätningarna intressanta. Här är några fakta om Turning Torso:

– Höjd: Turning Torso når 190 meter, vilket gör den till den högsta byggnaden i Skandinavien. Det är också en av de högsta bostadsbyggnaderna i Europa.

– Antal våningar: Skyskrapan består av totalt 54 våningar, varav de två översta är tillgängliga för allmänheten och erbjuder en fantastisk utsikt över Malmö och Öresundsregionen.

– Konstruktionstid: Byggandet av Turning Torso påbörjades 2001 och avslutades 2005, vilket gjorde det till ett relativt snabbt byggprojekt av den här storleken.

– Totala vikten: Den totala vikten av Turning Torso är ca 75 000 ton, vilket motsvarar vikten av cirka 12 500 afrikanska elefanter.

Skillnader mellan olika skyskrapor

När vi jämför olika skyskrapor, inklusive Turning Torso, kan vi se tydliga skillnader i design och stil. Vissa skyskrapor har en minimalistisk och rak design, medan andra utmärker sig genom att vara mer organiska och skulpturala.

En annan faktor som skiljer sig åt är bruket av material och teknik. Vissa arkitekter föredrar att använda moderna material som glas och stål för att skapa transparenta och ljusa byggnader, medan andra använder traditionella material som sten och betong för att skapa stadiga och robusta strukturer.

Samtidigt kan även platsen påverka utformningen av en skyskrapa. Klimat, omgivning och specifika byggkrav kan alla påverka arkitektens designbeslut och materialval.

Historisk genomgång av för- och nackdelar med olika skyskrapor

Historiskt sett har skyskrapor haft både fördelar och nackdelar. Här är några överväganden:

Fördelar:

– Effektiv användning av utrymme – genom att bygga uppåt kan man maximera bebyggelse utan att behöva expandera horisontellt.

– Symbolisk betydelse – skyskrapor kan bli ikoner och symboler för en stad eller ett land.

– Ekonomisk tillväxt – dessa byggnader kan stimulera ekonomisk tillväxt genom att locka företag och turism.

Nackdelar:

– Överbelastning i städerna – skyskrapor kan generera mycket trafik och belastning på infrastruktur.

– Miljöpåverkan – energiförbrukning och klimatpåverkan från skyskrapor kan vara betydande, särskilt om de inte är energieffektiva.

– Estetiska påverkan på stadssiluetten – vissa människor föredrar en horisont som inte är dominerad av stora byggnader.

Genom historien har arkitekter och stadsplanerare försökt balansera fördelarna och nackdelarna med skyskrapor. Rätt använda kan dessa byggnader bidra till en dynamisk stadsmiljö med en imponerande arkitektonisk skönhet.Avslutningsvis är skyskrapor som Turning Torso i Malmö imponerande projekt som lyfter fram arkitektens kreativitet och tekniska färdigheter. Calatrava har otvivelaktigt lämnat sin prägel på Malmös skyline genom denna unika byggnad. Genom att jämföra och analysera olika skyskrapor kan vi förstå hur arkitekter runt om i världen skapar strukturer som inte bara är funktionella utan också konstverk i sig.

FAQ

Hur lång är Turning Torso och hur många våningar har den?

Turning Torso är 190 meter hög och består av totalt 54 våningar.

Vad är några andra kända skyskrapor runt om i världen och vilka arkitekter har skapat dem?

Några andra kända skyskrapor inkluderar Guggenheim Museum Bilbao skapat av Frank Gehry, Dongdaemun Design Plaza skapat av Zaha Hadid, och Petronas Towers skapat av César Pelli.

Vem är arkitekten bakom skyskrapan Turning Torso i Malmö?

Arkitekten bakom Turning Torso är Santiago Calatrava, en internationellt erkänd spansk arkitekt och ingenjör.

Fler nyheter